Z pewnością większość z nas przepada za smakowitymi domowymi wypiekami i samodzielnie zrobionymi słodyczami. Również naszym dzieciom warto zaproponować na deser pyszne i zdrowe muffinki lub pomysłowe babeczki waniliowe z lukrem, polewą lub posypką.
Od czasu do czasu warto podać najmłodszym domownikom samodzielnie upieczone smakołyki z czekoladą, konfiturą lub bakaliami. Zdrowe i smakowite babeczki z pewnością przypadną dzieciakom do gustu, dlatego też warto poeksperymentować z ciekawymi przepisami.
Naszym pociechom bez wątpienia warto zrobić nie tylko na specjalną okazję, ale również na poobiedni deser wyśmienite muffiny drożdżowe z rodzynkami, dżemem wiśniowym lub masą orzechową. Zależnie od własnych i dziecięcych upodobań kulinarnych, do babeczek można dodać również nieco słodkiego kakaa, kandyzowanych owoców lub korzennych przypraw, nadających ciastu niepowtarzalnego aromatu.
Jednakże w łatwy i szybki sposób możemy zrobić dla naszych pociech również banalne w przygotowaniu, ale za to pomysłowe babeczki zwierzątka, ozdobione kolorowym lukrem, polewą lub makiem. Jednakże aby uformować ciekawy kształt przyszłych ciasteczek, na początek należy przygotować składniki na ciasto. Do wykonania muffinów waniliowych krok po kroku niezbędne będą: dwie szklanki mąki tortowej, pół kostki masła, szklanka mleka, 2 całe jajka, pół szklanki cukru pudru, łyżka proszku do pieczenia oraz laska wanilii i aromat waniliowy.
Wykonanie wyśmienitych muffinków należy zacząć od rozpuszczenia wanilii w podgrzanym mleku, do którego należy stopniowo dodawać masło. Po całkowitym rozpuszczeniu płyn należy odstawić do wystudzenia. Suche składniki na babeczki należy dokładnie wymieszać, po czym wlać mleko z wanilią. Po zmiksowaniu na jednolitą konsystencję masę należy przelać do przygotowanych foremek na muffinki i piec przez około 15-10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Babeczki po upieczeniu i wystudzeniu można dodatkowo udekorować polewą z białej czekolady i wiórków kokosowych lub cytrynowym lukrem ze startą skórką pomarańczową. Waniliowe muffiny można także serwować do kawy z konfiturami i świeżymi owocami, na przykład jagodami, malinami, truskawkami czy wiśniami. Słodką babeczkę można też polać owocowym syropem i posypać gorzką czekoladą.