Ponieważ obecnie dość często słyszy się o tym, że sporo dzieci ma alergię wielu rodziców martwi się czy będzie to dotyczyło także ich pociechy, jeszcze przed jej urodzeniem. Z pewnością jeśli jedno lub oboje rodziców, czy też starsze rodzeństwo są na coś uczuleni ryzyko takie się zwiększa. Skłonność do alergii jest bowiem dziedziczna. Nigdy natomiast nie można mieć pewności czy ona rzeczywiście się pojawi czy też nie oraz jaką ewentualnie postać przybierze. Jednak bywa niestety również tak, że nikt w rodzinie nie ma alergii, a jednak dziecko rodzi się z uczuleniem na mleko, kurz, pyłki czy z astmą. Okazuje się jednak, że można zmniejszyć ryzyko wystąpienia u dziecka alergii poprzez stosowanie odpowiedniej diety w ciąży.
Dieta przyszłej mamy powinna być przede wszystkim zdrowa, różnorodna i odpowiednio zbilansowana. Natomiast warto też dowiedzieć się co jeść żeby nie mieć zgagi, zaparć czy nudności i oczywiście żeby nie przybrać nadmiernie na wadze. W końcu można również uwzględnić zalecenia dotyczące ograniczenia ryzyka wystąpienia u dziecka alergii. W przypadku kobiet, które są na coś uczulone, albo ich starsze dziecko ma alergię wskazana jest nawet dieta eliminacyjna, czyli polegająca na zrezygnowaniu z pewnych produktów i wprowadzenia do codziennego jadłospisu innych rzeczy w ich miejsce. Natomiast jeśli rodzice czy też ich obecne dziecko nie są na nic uczuleni wystarczy nie nadużywać owych produktów będących alergenami. Przede wszystkim chodzi tutaj o mleko. Można natomiast zastąpić je jogurtem, kefirem, białym serem, a w razie czego również suplementami zawierającymi wapno oraz witaminę B.
Pośród innych produktów, które mogą uczulać wymienia się: truskawki, owoce cytrusowe, czekoladę, orzechy, miód, a także ryby. Część z tych rzeczy jest jednocześnie jak najbardziej zalecana w ramach zdrowej diety dla kobiet ciężarnych. Co w takim razie zrobić? Czy mamy tutaj właśnie do czynienia z dylematem – zadbanie o dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych albo zapobiegnięcie wystąpieniu alergii u dziecka? Oczywiście że nie. Jeśli przyszła mama nie jest na nic uczulona powinna po prostu zwrócić uwagę na to, żeby nie jeść wymienionych produktów w nadmiernej ilości. W przypadku wysokiego ryzyka wystąpienia u dziecka alergii trzeba po prostu ułożyć odpowiednią dietę na I, II i III trymestr ciąży wraz z lekarzem oraz dietetykiem. Dobra wiadomość jest taka, że chronienie dziecka przed ewentualna alergią może polegać nie tylko na eliminowaniu ze swojego jadłospisu różnych produktów, ale także na zadbaniu o to by znalazły się w nim witaminy A, D, E, cynk, a także dużo warzyw i owoców. Oczywiście należy uwzględnić tutaj rade dotyczącą umiarkowanego spożywania truskawek i cytrusów.