Jak zrobić baranka wielkanocnego z jajka?

białe-wielkanocne-barankiOzdoby wielkanocne podkreślają atmosferę świat, efektownie wzbogacając wnętrza domów. Oryginalną alternatywą dla masowo produkowanych dekoracji dostępnych w sklepach są własnoręcznie wykonane motywy świąteczne, do tego wspaniałym pomysłem będzie robienie ich z dziećmi.

W zależności od upodobań oraz indywidualnych umiejętności można zrobić np. baranka z ciasta, owieczkę z masy solnej, bądź kolorową pisankę z bibuły, zaś efekty pracy umieścić na wielkanocnym stole lub w koszyczku ze święconką.

 

BARANEK WIELKANOCNY Z JAJKA WYDMUSZKI

Potrzebne materiały: wydmuszka z jajka, wata, kawałek tektury, dwa drewniane spinacze, klej w sztyfcie, czarny pisak, nożyczki
1.Na tekturze rysujemy baranka, starannie wycinamy, a krawędzie i detale buzi zaznaczamy czarnym pisakiem.
2.Wydmuszkę malujemy klejem i przykładamy do niej kłębuszki waty. Odkładamy na kilka minut do wyschnięcia, po czym przyklejamy kolejną warstwę waty. Czynność powtarzamy jeszcze raz, uzyskując w efekcie 3 warstwy.
3.Po upływie kilkunastu minut, do spodu tułowia baranka przypinamy drewniane spinacze, tworząc nóżki.
4.Z przodu tułowia przyklejamy tekturową główkę.

 

BARANEK WIELKANOCNY Z CAŁEGO JAJKA

Potrzebne materiały: ugotowane jajko, biała farba akrylowa, 4 wykałaczki, wata, koralki (2 okrągłe czarne i 1 podłużny czerwony lub różowy), czerwona wstążka, klej modelarski, pędzelek
1.Jajko malujemy białą farbą akrylową. Odkładamy do wyschnięcia.
2.Z waty formujemy kilkadziesiąt małych kuleczek (na wełnę) i jedną dużą kulkę (na główkę).
3.Małe kuleczki waty przyklejamy do jajka. Ponownie suszymy.
4.Od spodu tułowia wbijamy wykałaczki, tworząc nóżki baranka.
5.Z przodu doklejamy główkę z waty, przytwierdzamy koraliki (oczka, buzię).
6.Na szyi baranka zawiązujemy czerwoną wstążkę.

 

BARANEK Z JAJKA NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ

Potrzebne składniki: połówka ugotowanego jajka (przeciętego wzdłuż), jedna mała marynowana pieczarka, mały ogórek konserwowy pokrojony w ćwiartki, majonez, do ozdoby: pęczki rzeżuchy
1.Na środku talerzyka umieszczamy połówkę jajka (wypukłą częścią do góry) tworząc korpus baranka.
2.Następnie dodajemy marynowaną pieczarkę (główkę) i ćwiartki ogórka (nóżki).
3.Majonezem zaznaczamy detale główki (oczka, buzię). Możemy to łatwo zrobić przy pomocy strzykawki.
4.Gotowego baranka ozdabiamy świeżą rzeżuchą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *