Ciekawe pomysły na kanapki

Jedną z popularniejszych propozycji na domową, rodzinną kolację jest przygotowanie zestawu kolorowych, smacznych i zdrowych kanapek z rybą, świeżymi warzywami i owocami, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom, zarówno tym najmłodszym jak i najstarszym.

Na codzienną kolację z powodzeniem serwować możemy smakowite i łatwe do przygotowania kanapki. Niektóre z nich warto podawać na ciepło, opiekając w tosterze lub zapiekając w piekarniku, dzięki czemu mogą one stanowić również ciekawą propozycję na pyszną przekąskę dla gości lub zaproszonych na kolację znajomych. Przede wszystkim jednak to dobry pomysł na danie dla dzieci.

Szybkie i proste przekąski możemy z powodzeniem przygotować ze zwykłych, słonych krakersów. Wystarczy ułożyć na nich plaster żółtego sera (ementaler, gouda), kawałek wędzonego łososia lub listek zielonej sałaty. Do krakersów warto też przygotować koreczki z oliwkami, rzodkiewką, pomidorem lub drobiową wędliną i mozzarellą lub oryginalną fetą.

Amatorom wędzonych ryb polecamy również przygotowanie na kolację smacznej i zdrowej pasty. Do jej wykonania najlepiej użyć szprotek w oleju lub pomidorach bądź tuńczyka z puszki, którego warto połączyć z chudym twarogiem, odrobiną czosnku, solą i pieprzem. Jednolitą masę najlepiej podawać z jasnym pieczywem lub pełnoziarnistymi bułeczkami. Dzieciom z kolei warto przygotować pożywną i zdrową pastę jajeczną, doskonałą do smarowania chrupkiego pieczywa i grzanek.

Ciekawym pomysłem na bardziej wykwintną kolację może też okazać się przyrządzenie owocowej pasty na kanapki. Można w tym celu użyć zmiksowanego awokado z przyprawami (najlepiej świeżymi ziołami prowansalskimi). Do awokado możemy również śmiało dodać odrobinę ananasa z puszki lub brzoskwiń wraz z odrobiną zalewy.

Na rodzinną kolację polecamy również samodzielnie zrobić smakowite kanapki na ciepło. Wystarczy przygotować kilka kromek chleba tostowego i ułożyć pomiędzy nimi po plastrze chudej wędliny, żółtego sera oraz świeżego pomidora. Całość należy zapiec w opiekaczu przez około 2-3 minuty (aż uzyskają złotawy kolor). Najlepiej podawać z czosnkowym lub pikantnym dipem bądź łagodnym ketchupem.
Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *