Sok dyniowy Harry’ego Pottera

sok dyniowyWbrew pozorom dynia może być wykorzystywana nie tylko do wykonywania lampionów na Halloween, ale mogą być też przygotowane z niej różne przysmaki kulinarne. Mowa tu oczywiście nie tylko o smacznych placuszkach czy dżemach, ale także o soku, który został głównie rozpropagowany w cyklu powieści o Harrym Poterze. Oczywiście, swą popularność zyskał głównie dzięki swym zdrowotnym właściwościom. Przede wszystkim, bogaty jest w wiele witamin, głównie w A, ale także w  C, E i witaminy z rodziny B – B2, B1, B3, B6, B9. Oprócz tego, w swym składzie zawiera potas, żelazo, miedź, magnez, fosfor czy cynk.

Na uwagę zasługuje fakt, że dzięki tym cennym witaminom i pierwiastkom sok z dyni wpływa na poprawę stanu naszego naskórka, który staje się delikatny i uzyskuje wspaniały koloryt. Poza tym, dzięki regularnemu piciu soku dyniowego możemy mieć piękne, lśniące i zdrowe włosy oraz uniknąć wielu chorób, między innymi układu oddechowego czy schorzeń ocznych. Trzeba też wspomnieć o tym, iż sok z dyni jest niskokaloryczny, w związku z czym możemy go kosztować do woli, gdyż nie będzie miał negatywnego wpływu na naszą sylwetkę. Poza tym, zaleca się picie soku z dyni na zimno, jak też czynili czarodzieje z Hogwartu, ale w chłodne, zimowe wieczory o wiele lepszym rozwiązaniem jest spożywanie napoju na gorąco, prosto po zagotowaniu, gdyż wtedy wspaniale nas rozgrzeje. Można go serwować samodzielnie albo z dodatkiem cynamonu i goździków, gdyż w tym wydaniu smakuje rewelacyjnie.

Jak zrobić sok dyniowy?

Składniki:

  • puree z połowy średniej wielkości dyni,
  • 500ml soku jabłkowego,
  • 100ml syropu z brzoskwiń z puszki,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 5 goździków,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru.

Sposób wykonania

W pierwszej kolejności pieczemy dynię, aby móc uzyskać z niej puree. W tym celu nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni Celcjusza. Usuwamy pestki i włókna. Dajemy ją do naczynia żaroodpornego. Podlewamy ją spora ilością wody. Pieczemy przez ok. 1-1,5 godziny, aż do momentu, w którym skóra sama zacznie odchodzić, a miąższ stanie się mięciutki. W dalszym etapie oddzielamy skórę od dyni i miąższ przecieramy przez sito. Następnie uzyskany sok łączymy z pozostałymi składnikami. Wlewamy całość do garnka i stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy go przez ok. minutę. Jeżeli nie preferujemy gęstych napojów, możemy uzyskany sok przetrzeć jeszcze raz przez sito.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *