Sok dyniowy Harry’ego Pottera

sok dyniowyWbrew pozorom dynia może być wykorzystywana nie tylko do wykonywania lampionów na Halloween, ale mogą być też przygotowane z niej różne przysmaki kulinarne. Mowa tu oczywiście nie tylko o smacznych placuszkach czy dżemach, ale także o soku, który został głównie rozpropagowany w cyklu powieści o Harrym Poterze. Oczywiście, swą popularność zyskał głównie dzięki swym zdrowotnym właściwościom. Przede wszystkim, bogaty jest w wiele witamin, głównie w A, ale także w  C, E i witaminy z rodziny B – B2, B1, B3, B6, B9. Oprócz tego, w swym składzie zawiera potas, żelazo, miedź, magnez, fosfor czy cynk.

Na uwagę zasługuje fakt, że dzięki tym cennym witaminom i pierwiastkom sok z dyni wpływa na poprawę stanu naszego naskórka, który staje się delikatny i uzyskuje wspaniały koloryt. Poza tym, dzięki regularnemu piciu soku dyniowego możemy mieć piękne, lśniące i zdrowe włosy oraz uniknąć wielu chorób, między innymi układu oddechowego czy schorzeń ocznych. Trzeba też wspomnieć o tym, iż sok z dyni jest niskokaloryczny, w związku z czym możemy go kosztować do woli, gdyż nie będzie miał negatywnego wpływu na naszą sylwetkę. Poza tym, zaleca się picie soku z dyni na zimno, jak też czynili czarodzieje z Hogwartu, ale w chłodne, zimowe wieczory o wiele lepszym rozwiązaniem jest spożywanie napoju na gorąco, prosto po zagotowaniu, gdyż wtedy wspaniale nas rozgrzeje. Można go serwować samodzielnie albo z dodatkiem cynamonu i goździków, gdyż w tym wydaniu smakuje rewelacyjnie.

Jak zrobić sok dyniowy?

Składniki:

  • puree z połowy średniej wielkości dyni,
  • 500ml soku jabłkowego,
  • 100ml syropu z brzoskwiń z puszki,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 5 goździków,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru.

Sposób wykonania

W pierwszej kolejności pieczemy dynię, aby móc uzyskać z niej puree. W tym celu nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni Celcjusza. Usuwamy pestki i włókna. Dajemy ją do naczynia żaroodpornego. Podlewamy ją spora ilością wody. Pieczemy przez ok. 1-1,5 godziny, aż do momentu, w którym skóra sama zacznie odchodzić, a miąższ stanie się mięciutki. W dalszym etapie oddzielamy skórę od dyni i miąższ przecieramy przez sito. Następnie uzyskany sok łączymy z pozostałymi składnikami. Wlewamy całość do garnka i stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy go przez ok. minutę. Jeżeli nie preferujemy gęstych napojów, możemy uzyskany sok przetrzeć jeszcze raz przez sito.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *