Pomysłowe szaszłyki z naleśników

szaszłyki z naleśnikówJeżeli uwielbiasz przystawki i kochasz eksperymenty kulinarne, powinnaś wypróbować znakomite szaszłyki, które wręcz rozpływają się w ustach. Ale mowa tu nie o tradycyjnych koreczkach przyrządzanych na bazie warzyw, mięsa, owoców, wędliny, lecz o pysznych szpadkach z naleśników. Poza tym, jest to idealna potrawa dla najmłodszych, gdyż lekkostrawne, smaczne i kolorowe, a więc kiedy zaserwujemy ją, np na obiad, maluchy na pewno nie będą wybrzydzać przy stole.

Nie ulega wątpliwości, iż ich przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu niż w przypadku klasycznych zakąsek, ale z drugiej strony warto je wykonywać, ponieważ stanowią rozkosz dla podniebienia. Przede wszystkich, o ich wybornym smaku decyduje ciasto naleśnikowe, które jest pikantne, a nie słodkie jak w przypadku przysmaku z konfiturą czy serem. Poza tym, za farsz najczęściej służą parówki, które są wcześniej odpowiednio doprawione. Warto zaznaczyć, iż tego rodzaju przystawka doskonale naddaje się również na obiad czy kolację, gdyż jest sycąca i pożywna. Można ją serwować nie tylko z sosami, ale i z barszczem czerwonym. Oprócz tego, nierzadko gości też na przyjęciach rodzinnych i bankietach jako danie gorące lub przystawka podawana między daniami głównymi.

Przepis na szaszłyki z naleśników

Składniki:

  • 16 parówek,
  • ok. 30 deko sera żółtego,
  • ciasto naleśnikowe na ok. 16 naleśników,
  • kilka ząbków czosnku,
  • pieprz czarny,
  • pieprz Cayenne,
  • papryka słodka,
  • kurkuma,
  • curry,
  • szpinak mrożony lub natka pietruszki lub koperek,
  • sól.

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto naleśnikowe i dzielimy na 4 porcje. Jednak musimy pamiętać o tym, by ciasto tylko minimalnie osłodzić lub całkowicie zrezygnować z cukru. Następnie do pierwszej porcji dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 2 ząbki czosnku oraz pieprz i sól. Natomiast do drugiej porcji dodajemy kurkumę, curry i sól, zaś do trzeciej paprykę i sól oraz pieprz Cayenne, a do czwartej posiekany szpinak lub zioła oraz czarny pieprz i sól. W dalszym etapie przechodzimy do smażenia ciasta naleśnikowego, każdego na osobnej patelni. Pamiętamy o tym, by każde z nich było odpowiednio pikantne. Potem na upieczony naleśniki kładziemy parówki, posypujemy serem i zwijamy. Kroimy na kawałki i nabijamy koreczki z każdej porcji na przemian na patyczki do szaszłyków. Pieczemy w piekarniku lub na grillu. Podajemy ze sosem lub barszczykiem czerwonym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *