Delikatne i soczyste mięso z kurczaka podawać możemy na rozmaite sposoby. Jednakże, nierzadko aby zachęcić najmłodszych do jedzenia, trzeba zastosować specjalne przepisy.
Obecnie dużą popularnością, zarówno wśród dorosłych jak i dzieci cieszą się chrupiące, pyszne nuggetsy, czyli niewielkie kawałki kurczaka w panierce, smażone na głębokim oleju. Dzieciom z powodzeniem możemy przyrządzić delikatne mięso drobiowe w ciekawej i smakowitej formie, co więcej ze słodkimi sosami, pożywnym ryżem lub zdrową surówką. Przedstawiamy Państwu kilka naszych sprawdzonych przepisów.
Kilkanaście sztuk nugetsów z powodzeniem wykonamy z dużej, podwójnej piersi z kurczaka. Do przyrządzenia mięsa i panierki będziemy jednakże potrzebowali również innych składników. Przyda się zatem mleko, jajka, bułka tarta i płatki kukurydziane. Dodajmy jeszcze, iż nugetsy są potrawą bardzo łatwą w przyrządzeniu, a jej przygotowanie zajmie nam około pół godziny.
Na 2-3 porcje wystarczy nam, jak już powiedzieliśmy podwójny filet drobiowy. Mięso powinniśmy na początek umyć, oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki (około 7 na 7 centymetrów). Dla uzyskania jeszcze delikatniejszej struktury mięsa i jego soczystości, powinniśmy zalać je szklanką zimnego mleka i odstawić w chłodne miejsce na mniej więcej dwie godziny. Następnie mięso powinniśmy delikatnie posolić.
Teraz czas na przygotowanie chrupiącej panierki. Możemy do niej dodać również posiekane orzeszki ziemne lub niewielką ilość płatków owsianych. Jednakże, aby była ona twarda i chrupiąca, wystarczą zwykłe płatki kukurydziane. Aby równomiernie przylegały do mięsa, powinniśmy wymieszać je z odrobiną bułki tartej. Nie zapomnijmy jednak o obtoczeniu kawałków kurczaka w rozmieszanym jajku. To dzięki niemu panierka będzie doskonale przylegała do powierzchni.
Obtoczone w jajku, płatkach i bułce tartej nugetsy smażmy na głębokim, bardzo gorącym oleju. Powinny one w kilka minut uzyskać piękny, złocistopomarańczowy kolor. Po usmażeniu nie zapomnijmy o odsączeniu nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Do przygotowanych dla dzieci nugetsów nie powinniśmy dodać ostrych przypraw ani zbyt wiele pieprzu. Jeśli jednak nasze pociechy dadzą się przekonać wyłącznie do jedzenia potraw słodkich, przygotujmy im delikatny i aksamitny sos musztardowo-miodowy doskonały również do mięs pieczonych i faszerowanego drobiu.