Mielone kotleciki dla małych łasuchów

Nie ulega wątpliwości to, że maluchy bardzo często grymaszą przy stole, wybrzydzają i dlatego niezwykle trudno im dogodzić. Otóż, aby w ogóle chciały spróbować danego dania, musi wyglądać dla nich atrakcyjnie, w związku z czym mile widziane są potrawy z odrobiną czekolady, chipsów, chrupek czy choćby płatków. Oczywiście, w stosowaniu tego rodzaju dodatków powinniśmy zachować umiar, ponieważ najważniejsze jest to, by potrawa dla dzieci była zdrowa, pożywna i bogata w wartości odżywcze.

Z pewnością, warte pocenia są kotleciki z mięsa mielonego. Warto podkreślić to, że stawiamy tu na chudziutkie mięso drobiowe, zwłaszcza indycze, które nie jest tak tłuste ani żylaste, jak np. wieprzowina.

Mając na uwadze dobro maluchów, zawsze kupujemy świeże mięso, najwyższej jakości, które na pewno kosztuje niemało, ale na zdrowiu dzieci przecież nie można oszczędzać. Poza tym, ważną rolę będzie odgrywać oryginalna panierka, której rolę mogą pełnić chipsy lub rozdrobnione krakersy, herbatniki czy płatki.

Mile widziane są także faszerowane kotleciki, gdyż najmłodsi zawsze są ciekawi tego, co znajduje się w środku potrawy. Stawiamy tu głównie na nadzienie owocowe (śliwki, ananasy, pomarańcze czy jabłka) oraz warzywne (pomidory, ogórki, cukinie). Ale zawsze rodzaj farszu wybieramy w zależności od upodobań smakowych malucha. Nie ma też żadnych przeciwwskazań do tego, by kotlety podawać razem z sosem, np. pomidorowym lub pieczarkowym, jeżeli dziecko go lubi.

Przepis na mielone kotleciki dla najmłodszych
Składniki:
50 dag mięsa mielonego drobiowego np z indyka,
2 szklanki płatków kukurydzianych,
2 jajka,
sól,
pieprz.

Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności mięso mielone kładziemy do miski, dodajemy jajko, odrobinę soli i pieprzu do smaku. Następnie wszystkie składniki dokładnie łączymy i wyrabiamy z nich masę mięsną. Kolejno płatki kukurydziane rozdrabniamy za pomocą wałka i wysypujemy je na talerz. W dalszym etapie na innym talerzu rozbijamy jako i rozbełtujemy je widelcem. Potem, przechodzimy do formowania małych kotlecików z masy mięsnej, obtaczamy je rozbitym jajkiem i panierujemy rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi. Kolejno na patelni rozgrzewamy olej, na którym smażymy kotleciki aż do momentu uzyskania przez nich złotego koloru z obu stron. Podajemy je razem z ryżem lub ziemnikami, ewentualnie z sosem i surówkami, jeżeli maluchy preferują sałatki.

A, więc w oparciu o mięso mielone mogą być przygotowywane również dania dla maluchów, które powinny być nie tylko pomysłowe, ale i zdrowe oraz sycące. Dlatego że dzieci, aby mogły się prawidłowo rozwijać, muszą przyjmować wiele wartości odżywczych, których nie brakuje w świeżutkich i chudziutkich kotletach mielonych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *