Kluski leniwe dla dzieci

Kluski leniwe, zwane też leniwymi pierogami, to idealne danie dla najmłodszych. Można je przyrządzić na słodko, ale nie jest to jedyna opcja. Są one przygotowywane z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie. Najczęściej podawane są z bitą śmietaną, cukrem lub okraszone masłem, smażoną bułką tartą, lub też z cukrem i cynamonem. W sieci oraz w książkach kucharskich można znaleźć wiele ciekawych przepisów na kluski leniwe. Kluski leniwe sprawdzą się idealnie jako szybki obiad dla całej rodziny.

Jak przygotować kluski leniwe?

Przepis na kluski leniwe

Składniki:

– ½ kg twarogu półtłustego,

– ½ kg (lub trochę mniej) ziemniaków,

– 2 jajka,

– ok. 2 szklanki mąki pszennej,

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

– 1 płaska łyżeczka soli,

– 2-3 łyżki masła,

– bułka tarta,

– cukier,

– cynamon.

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować wcześniej. Przecisnąć przez praskę. Twaróg zmielić wyłożyć na stolnicę, dodać ziemniaki, mąki, sól i jajka. Zagnieść elastyczne ciasto. Ilość mąki regulować, tak, by ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Nie należy przesadzać z jej ilością, bo wtedy kluski będą twarde. Ciasto podzielić na kilka części. Z każdej uformować wałek o szerokości ok. 2 cm. Nożem zrobić szachownicę. Kroić ukośnie kawałki. Kluski wrzucać partiami na osolony wrzątek z niewielkim dodatkiem oleju, aby się nie posklejały. Gotować od wypłynięcia, przez około 3 minuty. Każdemu mogą smakować z czymś innym. Na słodko warto wypróbować taki sposób: kluski podgrzać na patelni z masełkiem, bułką tartą, posypać cukrem i cynamonem.

Zamiast klusek leniwych, można przygotować kopytka lub gnocchi. Kopytka są uwielbiane przez dzieci. Wyrabiane są z następujących składników: ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej, jaj, soli i przypraw. Mogą same w sobie być głównym posiłkiem, ale mogą też stanowić dodatek do obiadu. Od pierogów leniwych różnią się głównie tym, że do leniwych używa się więcej twarogu.

Gnocchi to włoskie kluski. Są one bardzo podobne do naszych kopytek. Istnieje wiele wersji i odmian gnocchi, np. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Dodatkami do gnocchi są różne sosy, np. te typowe dla makaronów jak pomodoro, funghi, pesto. Jedną z najbardziej znanych wersji gnocchi jest – znana ze swojej zielonej barwy, przygotowywana ze szpinakiem oraz ricottą – strozzapreti albo strangolapreti.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *