Jaką surówkę może jeść roczne dziecko?

Każda kochająca mama chce dla swojego maluszka jak najlepiej. Odpowiednia i zbilansowana dieta naszego dziecka, to nie tylko zadbanie o jego zdrowie, ale zapewnienie jak najlepszego startu w dorosłym życiu. Im więcej zdrowego jedzenia nauczy się jeść nasz maluszek, tym chętniej będzie jeść owoce lub warzywa, gdy będzie starszy. Dlaczego tak się dzieje? Jeśli dziecko będziemy częściej karmić słodyczami, to owoce i warzywa będą się wydawać kwaśne, natomiast jeżeli najpierw nauczymy dziecko jeść słodkie owoce, to czekolady i inne słodycze będą się dziecku wydawać zbyt słodkie, wręcz mdłe.

Jakie sałatki i surówki można podawać rocznemu dziecku?

Według lekarzy specjalistów oraz dietetyków w diecie rocznego dziecka możemy uwzględniać już wszystkie warzywa zarówno gotowane, jak i surowe. Przyrządzając surówki nie wolno za to dodawać ostrych przypraw czy też zawiesistych sosów, zwłaszcza kupionego w sklepie majonezu. Bardzo dobre są surówki na bazie marchwi, buraczków, kapusty i ogórka kiszonego. W sezonie powinniśmy podawać sałatę, rzodkiewki, pomidory.

Jeśli zdecydujemy się na wprowadzenie warzyw i owoców do diety dziecka, należy podawać je stopniowo, co 2-3 dni. Odstępy trzeba zachować, aby w międzyczasie zaobserwować czy u naszej pociechy nie występują jakieś reakcje alergiczne w postaci wysypki czy chociażby bólu gardła. Dodatkowo, dieta powinna być urozmaicona, aby móc zobaczyć, jakie warzywa najbardziej smakują naszemu dziecku. Jednocześnie starajmy się, aby były jak najbardziej urozmaicone.

Dziecko można zainteresować sałatkami i surówkami, gdy te będą ciekawie przyrządzone i będą ciekawie wyglądać.

Przepis na krokodyla z ogórków

Składniki:

– kapusta pekińska,

– kukurydza,

– cebula,

– jabłko,

– por,

– ogórki,

– sól,

– pieprz,

– cukier

– kwasek cytrynowy.

Warzywa kroimy, jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy kukurydzę i białą część pora, przyprawiamy do smaku. Z zielonej części pora wycinamy ogon, głowę i pazury. Oczy robimy z goździków lub rzodkiewek, a język z marchewki. Całość krokodyla robimy z ogórków pociętych na plasterki oraz liści kapusty pekińskiej.

W przypadku takich surówek ważna jest nasza kreatywność. Równie dobrze, krokodyla można wykonać z kawałków pomidorów na wykałaczkach. Zawsze trzeba brać pod uwagę te warzywa i owoce, które są lubiane przez nasze pociechy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *