Jak zrobić wędlinę dla dziecka?

Zdrowe potrawy dla dzieciNierzadko mamy pewne opory przed podawaniem dzieciom, szczególnie maluchom kupnych wędlin i mięs. Jak się bowiem okazuje, niektóre składniki, używane do konserwacji mogą uczulać i powodować kłopoty zdrowotne naszych pociech. Aby więc zapobiec takim przykrym sytuacjom, warto samodzielnie przygotować zdrową i smaczną wędlinę dla dziecka.

Wiele z dostępnych na naszym rynku mięs, szynek oraz wędlin zawiera duże ilości soli, tłuszczów oraz konserwantów, które mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie naszych dzieci. Aby zatem zapewnić im zdrową i zbilansowaną dietę, należy zwracać szczególna uwagę na menu naszych pociech.

Rozwiązaniem problemów żywieniowych naszych najmłodszych może okazać się samodzielne przyrządzenie wędliny domowym sposobem. Należy jednakże pamiętać, aby takie mięsa nie były doprawione zbyt mocno i pikantnie. O wiele korzystniej będzie zdecydować się na użycie ziół, takich jak majeranek czy tymianek, które oprócz walorów nadania mięsu walorów smakowych dodatkowo regulują procesy trawienne.

Co więcej, wędliny podawane dzieciom nie powinny być również pieczone w dużej ilości oleju czy oliwy. Zdrowsze bez wątpienia okażą się szynki gotowane, na przykład z dodatkiem ziół, majonezu lub łagodnej musztardy. Aby zachęcić najmłodszych do jedzenia, do dań mięsnych można również dodać duszone na parze warzywa lub aromatyczne, delikatne sosy, na przykład koperkowe lub grzybowe.

Samodzielnie przyrządzoną, zdrową i smakowitą szynkę z drobiu lub wieprzowiny możemy również podać dziecku na zimno. Doskonałym rozwiązaniem może okazać się zrobienie pociesze na drugie śniadanie do szkoły kanapek z gotowanych schabem lub kotlecikami. Nie zapomnijmy jednakże o świeżych warzywach, takich jak pomidory, ogórki, sałata czy rzodkiewka, które zawierają mnóstwo niezbędnych dla zdrowia dzieci witamin i mikroelementów.

Z myślą o najmłodszych domownikach warto więc będzie przygotować wyśmienitą, soczystą i zdrową szynkę z drobiu, najlepiej z mięsa indyczego. Po opłukaniu mięsa należy lekko oprószyć je solą oraz przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Po tym czasie szynkę można obgotować w wywarze jarzynowym lub zapiec z dodatkiem masła w specjalnym rękawie do pieczenia. Na obiad taką pyszną szyneczkę możemy podać dziecku z ziemniakami i surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *