Jak zrobić baranka wielkanocnego z jajka?

białe-wielkanocne-barankiOzdoby wielkanocne podkreślają atmosferę świat, efektownie wzbogacając wnętrza domów. Oryginalną alternatywą dla masowo produkowanych dekoracji dostępnych w sklepach są własnoręcznie wykonane motywy świąteczne, do tego wspaniałym pomysłem będzie robienie ich z dziećmi.

W zależności od upodobań oraz indywidualnych umiejętności można zrobić np. baranka z ciasta, owieczkę z masy solnej, bądź kolorową pisankę z bibuły, zaś efekty pracy umieścić na wielkanocnym stole lub w koszyczku ze święconką.

 

BARANEK WIELKANOCNY Z JAJKA WYDMUSZKI

Potrzebne materiały: wydmuszka z jajka, wata, kawałek tektury, dwa drewniane spinacze, klej w sztyfcie, czarny pisak, nożyczki
1.Na tekturze rysujemy baranka, starannie wycinamy, a krawędzie i detale buzi zaznaczamy czarnym pisakiem.
2.Wydmuszkę malujemy klejem i przykładamy do niej kłębuszki waty. Odkładamy na kilka minut do wyschnięcia, po czym przyklejamy kolejną warstwę waty. Czynność powtarzamy jeszcze raz, uzyskując w efekcie 3 warstwy.
3.Po upływie kilkunastu minut, do spodu tułowia baranka przypinamy drewniane spinacze, tworząc nóżki.
4.Z przodu tułowia przyklejamy tekturową główkę.

 

BARANEK WIELKANOCNY Z CAŁEGO JAJKA

Potrzebne materiały: ugotowane jajko, biała farba akrylowa, 4 wykałaczki, wata, koralki (2 okrągłe czarne i 1 podłużny czerwony lub różowy), czerwona wstążka, klej modelarski, pędzelek
1.Jajko malujemy białą farbą akrylową. Odkładamy do wyschnięcia.
2.Z waty formujemy kilkadziesiąt małych kuleczek (na wełnę) i jedną dużą kulkę (na główkę).
3.Małe kuleczki waty przyklejamy do jajka. Ponownie suszymy.
4.Od spodu tułowia wbijamy wykałaczki, tworząc nóżki baranka.
5.Z przodu doklejamy główkę z waty, przytwierdzamy koraliki (oczka, buzię).
6.Na szyi baranka zawiązujemy czerwoną wstążkę.

 

BARANEK Z JAJKA NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ

Potrzebne składniki: połówka ugotowanego jajka (przeciętego wzdłuż), jedna mała marynowana pieczarka, mały ogórek konserwowy pokrojony w ćwiartki, majonez, do ozdoby: pęczki rzeżuchy
1.Na środku talerzyka umieszczamy połówkę jajka (wypukłą częścią do góry) tworząc korpus baranka.
2.Następnie dodajemy marynowaną pieczarkę (główkę) i ćwiartki ogórka (nóżki).
3.Majonezem zaznaczamy detale główki (oczka, buzię). Możemy to łatwo zrobić przy pomocy strzykawki.
4.Gotowego baranka ozdabiamy świeżą rzeżuchą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *