Dania wegetariańskie dla dzieci

Od pewnego czasu panuje moda na kuchnię wegetariańską, która według wielu osób jest najzdrowsza. Trzeba zaznaczyć to, iż jarskie przysmaki spożywają nie tylko dorośli, ale i najmłodsi, którzy są zachęceni przez swych rodziców do prowadzenia wegetariańskiego stylu życia.

Oczywiście, w przypadku dzieci menu musi być bardzo dobrze przemyślane, aby potrawy zawierały cenne surowce i witaminy, niezbędne do prawidłowego rozwoju malucha. Z pewnością, na stole nie może zabraknąć tu dań mącznych, a także potraw przyrządzonych na bazie owoców i warzyw, gdyż są one zdrowe, pożywne i lekkostrawne.

Poza tym, dieta wegetariańska dla dzieci musi być urozmaicona, aby nie wiało w niej nudą, gdyż jak wiadomo, najmłodsi lubią spożywać oryginalne przysmaki, najlepiej kolorowe i ładnie pachnące. Dlatego dla ułatwienia podajemy kilka sprawdzonych przepisów na potrawy wegetariańskie, które są wręcz uwielbianie przez maluchy.

Przepis na szpinakowe kluseczki
Składniki:
300 g makaronu literki,
200 g szpinaku,
50 g masła,
serek topiony,
sól,
pieprz,
olej.
Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Uważamy, żeby się nie rozgotował. Następnie odcedzamy go i studzimy. Kolejno rozdrobniony wcześniej szpinak podsmażamy na patelni. W dalszym etapie dodajemy serek topiony, najlepiej naturalny, ale gdy chcemy nadać potrawie konkretny smak, możemy wybrać twaróg, np. śmietankowy. Smażymy szpinak aż uzyska konsystencję sosu, dodajemy makaron i całość dokładnie mieszamy.

Przepis na białe knedle węgierskie
Składniki:
75 dag twarogu,
10 dag kaszy manny,
3 jajka,
8 dag stopionej margaryny,
5 dag mąki pszennej,
szczypta soli.
Składniki – sos:
szklanki śmietany 18%,
cukier waniliowy,
2 łyżki cukru.
Sposób przyrządzenia:
Najpierw twaróg trzemy z jajkiem. Kolejno dodajemy mąkę, szczyptę soli, kaszę mannę i wystygniętą margarynę. W dalszym etapie zagniatamy ciasto i formujemy z niego małe knedelki w kształcie kuleczek. Wrzucamy je do osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 4 minuty od momentu, gdy wypłyną na wierzch. Następnie odcedzamy je i przechodzimy do wykonania sosu. W tym celu gotujemy śmietanę z cukrem. Kiedy sos jest gotowy, polewamy nim knedle, które najlepiej podawać na ciepło.

Przepis na placuszki owsiane
Składniki:
7 łyżek maki,
6 łyżek płatków owsianych,
4 łyżki jogurtu, np truskawkowego,
2 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 jajko,
1 garść np truskawek,
60 ml mleka,
olej.
Składniki:
Na początku ubijamy jajko za pomocą widelca. Kolejno dodajemy do niego mleko oraz jogurt i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. W dalszym etapie wrzucamy mąkę, płatki, sodę i proszek, a następnie całość ze sobą mieszamy za pomocą miksera. Kolejno uzyskaną masę odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut. W międzyczasie myjemy maliny i po upływie kwadransa dodajemy je do masy i dokładnie mieszamy. Na końcu formujemy z ciasta placuszki, które smażymy na rozgrzanej patelni aż uzyskają złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *