Ciasta owocowe dla dzieci

Owocowe torty dla dzieciNa okolicznościowe imprezy dziecięce, na przykład urodziny lub w sezonie letnim, kiedy pod dostatkiem jest wiele świeżych owoców, warto przygotować najmłodszym smakowite i zdrowe ciasta oraz placki z owocami.

Są tanie, bardzo smaczne i kolorowe. Co najlepsze – nie wymagają szczególnych umiejętności kucharskich – czasami wystarczy, że zmieninymy jeden składnik, np. użyjemy innej galaretki a ciasto będzie wyglądało i smakowało zupełnie inaczej niż w pierwotnej wersji.

Domowe ciasto owocowe z pewnością przypadnie do gustu dzieciakom, szczególnie jeśli wykonany jest w sposób ciekawy i kolorowy. Możemy w tym celu użyć na przykład owocowej galaretki w różnych smakach lub kolorowej posypki na polewie. Dzieciom z pewnością przypadną do gustu również inne, smakowite ciasta, na przykład placek „niebo w gębie”, ciasto z kremem budyniowym, konfiturą czy syropem malinowym lub wiśniowym, na które poniżej przedstawiamy sprawdzone i łatwe przepisy.

OWOCOWE PTASIE MLECZKO
składniki: galaretka owocowa, pół litra maślanki, bita śmietana, kandyzowane owocowe (wiśnie, ananas, figi, brzoskwinie)
sposób przygotowania: galaretkę rozpuścić w połowie wody i odstawić do zgęstnienia. Maślankę ubić i dodać galaretkę. Całość wymieszać i przelać do pucharków lub salaterek, po czym ostawić do lodówki na 2 godziny. Następnie dodać owoce i udekorować bitą śmietaną.
CIASTO SHREK
składniki: biszkopt, 3 budynie śmietankowe, 400 ml śmietany kremówki, 2 galaretki agrestowe, 1 cytrynowa, 2 paczki okrągłych biszkoptów, litr bananowego soku przecierowego
sposób przygotowania: ¾ soku zagotować, w odlanej części przygotować budyń i przelać na upieczony wcześniej biszkopt. Galaretkę agrestową i cytrynową rozpuścić i odstawić do stężenia. Ubić śmietanę i zmiksować na gładko z galaretką. Przełożyć na masę budyniową i ułożyć na wierzchu warstwę biszkoptów. Na wierzch nałożyć galaretkę agrestową i wstawić do lodówki na około 3 godziny.

JABŁKOWE CIASTO Z KISIELEM
składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, kostka masła, 5 jajek, 5 białek, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kisiel truskawkowy
składniki na masę: kilogram jabłek, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu
sposób przygotowania: zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, płynnego masła oraz jajek i podzielić na dwie części. Jabłka zetrzeć na tarce i posypać cukrem oraz cynamonem. Białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier i kisiel w proszku. Blachę wysmarować tłuszczem i przełożyć jedną część ciasta, następnie nałożyć jabłka i warstwę masy z kisielem. Na wierzch zetrzeć ciasto na kruszonkę. Piec przez godzinę w 180 stopniach.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *